de 10 R-en
Binnen een circulaire economie is het doel zo min mogelijk grondstoffen te gebruiken en waar het nodig is deze zo optimaal mogelijk te benutten. Producten worden zo ontworpen en geproduceerd dat er zo min mogelijk grondstoffen nodig zijn. Waardoor het zolang mogelijk hergebruikt kan worden door onderhoud, reparatie en opknappen. Als hulp en leidraad maken we gebruik van het 10 R-model en de R-ladder van het RVO
1. Rethink - heroverwegen
Is het wel nodig grondstoffen te gebruiken om een doel te bereiken? Dit vraagt om anders te denken en af te stappen van bezit en gemak. Innovatie is hierbij een belangrijk woord. Hier begint de reis van circulair denken en doen. "Heb ik de kast op mijn kantoor nu nog wel nodig?"2. Redesign - herontwerp
Telkens weer kijken of we de lineaire gedachte kunnen ombuigen naar een circulaire gedachte. Dat gaat dan om her- maar ook zeker nieuwe ontwerpen van producten om te zorgen voor een langere levensduur een modulaire opbouw, zoveel mogelijk duurzame materialen die ook voor handen zijn nu en in de toekomst.
Stel uzelf de vraag: Welke afwerking gebruiken we voor een bureaublad hoelang gaat deze mee en is deze ook weer te recyclen? Zijn de afwerking en het basis product van elkaar te scheiden? Zijn de materialen die we willen gaan gebruiken in de toekomst nog wel voldoende voor handen? Hoe makkelijk zijn producten te demonteren of te repareren?3. Reduce - verminderen
Verminder het gebruik van grondstoffen bij productie of deel een product waardoor er minder van geproduceerd moeten worden.
Stel uzelf de vraag: Moet een nieuw bureaublad bestaan uit een 2 of een 4 cm dik blad? Hoeveel motoren moeten er onder een elektrisch verstelbaar bureau? Hoeveel kabelgoten heb je nodig onder je werkplek?4. Re-use - hergebruik
Een bestaand product volwaardig hergebruiken voor dezelfde functie bij een andere gebruiker.
Stel uzelf de vraag: Kan iemand anders mijn instelbare bureau, wat ik niet meer nodig heb, nog gebruiken? (Dit kan binnen of buiten de organisatie of je huishouden). Kan overtollig meubilair na een verhuizing of herinrichting nog bij iemand anders gebruikt worden?
Meer over Re-use5. Repair - repareren
Het is minder belastend qua Co2 uitstoot om goed onderhoud en reparatie uit te voeren dan materialen af te danken en nieuwe materialen te gebruiken.
Stel uzelf de vraag: Moet een bureaublad echt weg als er een kras op het bureau zit? Moet een onderstel vervangen worden als hij niet meer in hoogte verstelbaar is? Moet een ladeblok echt weg als de lade niet meer lekker loopt? Moet een stoel echt weg als de bekleding versleten is?
Meer over Repair6. Refurbish - opknappen
Het gaat dan over niet vervangen maar opknappen, hierdoor zijn minder grondstoffen nodig en verminderen we de Co2 uitstoot.
Stel uzelf de vraag: Moeten we echt nieuwe bureaustoelen als de kleur van de bekleding niet past bij een nieuw interieur? Moet het complete bureau weg als we het onderstel willen vervangen?
Moet het bureau weg als we naar kleine bureaus toe willen? Moeten we kasten vervangen omdat ze de verkeerde kleur hebben?
Meer over Refurbish7. Remanufacture - reviseren
Herbestemmen/reviseren. Het gaat er hierbij om nieuwe producten te maken van oude producten of onderdelen hiervan.
Stel uzelf de vraag: kunnen we van oude bureaubladen niet nog iets anders maken? Kunnen we van overgebleven spaanplaat van een bureaublad nog iets anders maken.8. Repurpose - herbestemmen
Repurpose is hergebruiken van producten met een ander doel.
Stel uzelf de vraag: Kunnen we het onderstel van een bureau nog ergens anders voor gebruiken? Kunnen we van spatschermen nog iets anders maken?
Meer over Repurpose9. Recycle
Recycle is een brede term die we gebruiken voor de verwerking en hergebruik van materialen. Een essentieel onderdeel in de circulaire economie waarbij de grondstoffen in een gesloten kring worden teruggebracht naar nieuwe producten of herbruikbare grondstoffen.
Stel uzelf de vraag: Wat gebeurt er met de producten als ik ze voor recycling aanbied? Kunnen de spullen terug naar de producent en wat doet hij ermee? Koop producten die recyclebaar zijn maar kijk ook direct naar de recycling stroom erna?10. Recover - herwinnen
Hierbij gaat het om energieterugwinning uit materialen. Verbranding zonder energieterugwinning en storten horen niet in een circulaire economie.
Natuurlijk is verbranden zonder dat daar bruikbare energie voor terug komt doodzonde en het is dan dus ook de beste optie als het echt niet anders kan, spullen te verbranden en daar dan stroom of warmte mee op te wekken. Natuurlijk blijft het belangrijk om continue te kijken of we niet toch nog iets met de 9 andere R-en kunnen. Innovaties over de hele wereld maken iets wat vandaag nog niet kan morgen wel mogelijk.
Deze 10 R-en monitoren wij continu om te kijken wij zelf iets beter kunnen doen, maar dit doen we ook voor én met onze klanten.
Wij nemen onze verantwoordelijkheid binnen onze invloedsfeer en soms een beetje daar buiten. We gaan dus niet wachten tot lineair denkende bedrijven het hebben opgelost, maar we gaan zelf aan de gang om een maximale impact te maken. Help ons hiermee, dan helpen wij u en komen we samen een stuk verder.